fbpx

Fumigacija

Fumigacija

Fumigacija (gasna dezinsekcija) je metod kontrole štetočina kojom se u potpunosti ispunjava prostor gasovitim biocidnima ili supstancama čije pare uništavaju, truju ili guše štetočine. Prostor, objekat ili predmet koji se fumigira mora da bude hermetički zatvoren.
Fumigacija se koristi za kontrolu štetočina :

 

  • U prostorima (skladišta, mlinovi, silosi, ambari)
  • Poljoprivrednih proizvoda (pšenica, ječam, kukuruz, zob, raž, pirinač, soja, kafa, suvo voće, lešnik, badem, orasi, kikiriki i drugi)
  • Uskladištenih prehrambenih proizvoda
  • Robe koja se uvozi ili izvozi u EU i na druge kontinente

 

Fumigacija obično uključuje sledeće faze: područje koje će biti izloženo fumigaciji je obično prekriveno radi stvaranja izolovanog okruženja, zatim se fumigant pušta u prostor gde će delovati, a zatim kreće delovanje. Sledeći korak je ventilacija prostora tako da se otrovni gasovi izbacuju iz prostora, a samim tim prostor postaje bezbedan za ljude.
Fumigacija se sprovodi u skladu sa svim propisanim pravilima.