fbpx

Zaštita od gmizavaca

Zaštita od gmizavaca

Gmizavci (gušteri, zmije) su životinje koje se često mogu naći u čovekovoj okolini. Neke od njih (zmije otrovnice) predstavljaju veliki rizik po bezbednost i zdravlje ljudi, dok je većina drugih potpuno bezopasna po čoveka. Gmizavci često u potrazi za hranom ili skrovištem ulaze i objekte gde borave ljudi, gde pre svega svojom pojavom izazivaju neprijatnosti. Takođe, s obzirom da se radi o divljim životinjama, oni na svom telu mogu nositi različite mikroorganizme i tako kontaminirati površine gde borave ljudi.

Kod zaštite od gmizavaca, pre svega treba raditi na sprečavanju njihovog ulaska u prostorije u kojima borave ljudi (mrežice na prozorima, zatvaranje vrata na objektima, itd), kao i otvorenim prostorima (dvorišta, krugovi fabrika itd.). Ukoliko dođe do pojave gmizavaca u objektima, sistem zaštite se zasniva na mehaničkom hvatanju živih životinja i njihovom odnošenju iz objekta.
Ukoliko u objektu dođe do pojave zmija, važno je znati kako utvrditi da li se radi o otrovnicama ili neotrovnim zmijama. Jedan od osnovnih načina za detarminaciju jeste na osnovu oblika glave. Kod otrovnica glave je trouglastog oblika i sa strane se jasno vide otrovne žlezde, usled čega je jasno uočljiv i vrat. Kod neotrovnih zmija nema otrovnih žlezda pa je vrat manje uočliv a glava više izdužena. U svakom slučaju, ne treba rizikovati pri slobodnoj proceni i pokušaju hvatanja zmije, jer ujed otrovne zmije može biti veoma opasan, a ponekad i smrtonosan za čoveka.

Zaštitu od gmizavaca vršimo postavljanjem dve vrste repelenata:

  • Mirisni repelenti se apliciraju oko mesta koja se žele zaštiti od zmija. Njihovo dejstvo vremenom slabi, pa je neophodno da se posle određenog vremena ponovo apliciraju. Repelenti su na prirodnoj bazi i deluju na zmije tako što ih odbijaju mirisom. Taj miris im izuzetno smeta, pa one potpuno izbegavaju ta područja. Repelenti ne deluju jednako na sve vrste, a njihova efikasnost zavisi i od vremenskih uslova.
  • Vibracioni repelenti se postavljaju uglavnom na otvorenom prostoru, i svojim vibracijama, i podrhtavanjem tla daju signal zmijama i drugim gmizavcima da su u opasnosti. Ovi uređaji se napajaju pomoću baterija.